Het is zoals het is

images

*Het is zoals het is*
De laatste tijd heb ik veel berichten voorbij zien komen oa op dit platform over wat een speler wel niet had kunnen bereiken áls…..
Toch is juist de invulling van die “als” hetgeen waardoor het is zoals het is. De één heeft twintig grandslam titels gewonnen, de ander één keer een future en weer een ander is alleen clubkampioen.
Hij of zij “had er zoveel meer uit kunnen halen” is in mijn ogen iets waar je feitelijk niks mee kunt. Blijkbaar zijn er omstandigheden of redenen waardoor dat niet zo is of waardoor dat (nog?) niet gelukt is.
Nu lijkt het voor ons (trainers/tennissers/liefhebbers) altijd voor de hand te liggen om zoiets te zeggen over een speler. Het zal op een ander soort werkvloer ook wel eens voorkomen? Medewerker één van een advocatenkantoor die tegen de ander zegt “jij had ook in een veel groter advocatenkantoor kunnen werken als je je wat meer verdiept had in de materie ”. Erger zou het zijn als die collega dan zou antwoorden “Had ik Frans maar niet zo snel laten vallen op de middelbare school, dan was ik nu leraar Frans geweest”.
Dat een ieder mogelijkheden in zich heeft en dat je die moet proberen te benutten dat is een mooi streven, dat je het beste uit jezelf wil halen daar is ook niks mis mee. Waar het echter om gaat is de manier waarop je die mogelijkheden uit jezelf haalt of uit anderen probeert te halen. Van “jij had zoveel meer kunnen bereiken” is nog nooit iemand beter geworden.
Er zijn eigenschappen die iemand moet hebben om de beste te zijn in zijn beroepsgroep/ sport. Zo kun je bij sport denken aan technische, tactische , fysieke eigenschappen, mentale aspecten. Kun je op een en liefst meerdere onderdelen het verschil maken met de rest dan is de kans het grootst dat je aan de top kunt komen.
“Als hij veel harder had gewerkt dan had hij geen vijftig maar top twintig gestaan” is niet relevant.Het is namelijk blijkbaar niet zo ..en daarom is hij nummer vijftig en geen nummer twintig…
Heb plezier, doe het met je hart , probeer het beste uit jezelf te halen en laat je helpen door mensen waar je vertrouwen in hebt. En waar je dan eindigt? Waar je ook eindigt: het is zoals het is.

TwitterShare