Het mooiste meisje van de klas

Nu ik jullie aandacht toch heb…

waar zou het mooiste meisje van de klas zijn, zonder een paar net iets te zware klasgenoten? Waar zou het slimste jongetje van de klas zijn, zonder een paar iets minder hoogbegaafde medeleerlingen ? Een aantal jaren geleden kreeg ik van een van mijn leerlingen te horen dat hij niet meer wilde trainen omdat hij het gevoel had dat twee nieuwe deelnemers in de groep niks toe te voegen hadden aan zijn spel.

Immers waren de twee nieuwelingen pas twee jaar bezig met tennis en dat kon nooit een meerwaarde zijn voor een gelouterde speler als hijzelf. Hij werd er in elk geval niet door geprikkeld en kon daardoor geen vooruitgang boeken. Vond hij …

De technische en tactische details over deze kwestie zal ik jullie besparen. Uiteraard was ik het met zijn beslissing niet eens. Ondanks het individuele karakter van de tennissport, kreeg ik meer dan ooit een groepsgevoel. Ik had de behoefte om de overgebleven spelers een hart onder de riem te steken.

Tegelijkertijd wilde ik ze prikkelen omdat ik wist dat er een partij zat aan te komen, tegen uitgerekend de medespeler die hen had verlaten.

Als iedere keer de beste speler van de groep zou zeggen dat hij stopt, zou niemand meer kunnen trainen omdat er altijd wel iemand de beste is. Wat de speler in kwestie in mijn ogen vergeten was, is de vraag wat nu eigenlijk iemand de beste speler van de groep maakt.

Het mooiste meisje van de klas wordt pas echt mooi als ze samen een kroketje eet tijdens de lunch, met haar iets te zware klasgenootjes. Het slimste jongetje wordt pas echt slim gevonden, indien hij in de pauze aan zijn medeleerlingen in heldere taal uitlegt wat de docent niet heeft kunnen verwoorden.

De beste speler van de groep kenmerkt zich in mijn ogen door 100% inzet , beleving en motivatie. Iedereen zal van hem willen winnen, dus zijn uitdaging is gelegen in zijn drang naar het “nummer één willen blijven”. Hij kenmerkt zich bovendien door altijd respect te hebben voor zijn tegenstanders en medespelers. De beste van de groep zal de groep nooit verlaten omdat hij beseft dat hij zijn medespelers nodig heeft om de beste te kunnen zijn.

Een week later stond de dubbel gepland tussen de vorige beste speler van de groep tegen twee overgebleven spelers…

Laatstgenoemden wonnen, na twee matchpoints overleefd te hebben. Uiteraard gaf dat enige genoegdoening. Maar belangrijker nog dan die uitslag vond ik de les dat het mooiste meisje, het slimste jongetje en de beste speler- als voorbeeld voor zoveel groepsgenoten- nooit zomaar hun klas zouden verlaten …

 

TwitterShare