Leeg speelveld

128397724

Op een leeg speelveld kan alles

Het is vandaag vijf maanden geleden dat mijn vader is gestorven na een ziekte van twee jaar. Zijn stoel is leeg. Samen naar een voetbalwedstrijd kijken zit er niet meer in. Wat waren dat moeilijke momenten, die keren dat ik me realiseerde dat de stoel naast me in het stadion leeg zou zijn. In gedachten verzonken, zittend op die stoel, reflecterend en kijkend naar een leeg speelveld ,bedenk ik me welke momenten we samen hebben meegemaakt. Ik draag de herinnering daaraan voor altijd bij me.

Het kijken naar een leeg speelveld is iets wat ik altijd graag gedaan heb. Het gras waar ogenschijnlijk de dampen nog omhoog komen als teken van de strijd die er op geleverd is. Een lege tennisbaan, waar een strijd is geleverd tussen twee rivalen die het uiterste uit zichzelf en elkaar hebben gehaald. Je kunt die momenten voor je zien en je kunt ze voelen, ruiken, bijna aanraken.

Een leeg tekenblad waar de kunstenaar zijn eerste voorzichtige potloodstreep op zet. Het is het begin van een kunstwerk. Ieder verhaal begint met een eerste letter. Elk kunstwerk, elke prestatie, begint met een leeg speelveld. Het lege speelveld staat wat mij betreft symbool voor nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen. Voor elke speler, voor elke kunstenaar, voor elk mens, is het zaak om zelf invulling te geven aan deze nieuwe mogelijkheid.

Het is zaak om zoveel mogelijk eigen kleur te geven aan de dingen die nog voor ons liggen. Ik wens jullie allemaal dit gevoel voor het komende jaar. Is je speelveld al ingevuld, neem dan maar eens afstand, bekijk ook het speelveld zoals het er uit zag  toen het nog leeg was en geef er invulling aan zoals jij het zo willen. Blijf onthouden: op een leeg speelveld kan alles!

Maak er een mooi jaar van.

TwitterShare