Onderschat nooit een gewonde beer

images

Van een beer word soms onterecht gedacht dat hij een winterslaap houdt. Feitelijk houdt hij zich slechts rustig, zijn hartslag daalt, maar zijn lichaamstemperatuur is constant en hij kan dan ook makkelijk wakker worden gemaakt.

Iedereen weet dat je de huid nooit moet verkopen voordat de beer geschoten is. De beer is krachtig en het is niet voor niets dat een indiaan trots de tand van een beer om zijn hals aan een ketting laat zien, na een strijd op leven en dood met hem geleverd te hebben.

De beer is op zijn gevaarlijkst wanneer hij gewond is. Dan namelijk maakt het oerinstinct van overleven zich meester van hem. Krachten, waarvan de ander denkt dat die er niet meer zijn, komen ineens naar voren. De beer wil overleven en zal er alles aan doen om zijn tegenstander de baas te blijven.

We maken allemaal wel eens periodes mee waarin we kwetsbaar zijn, waarin we soms denken aan opgeven. Maar net als bij de gewonde beer is het vaak zo dat we deze kwetsbaarheid kunnen omzetten in kracht. De drang om te vechten tegen het gevoel van willen opgeven zal het in dat geval uiteindelijk winnen.

We weten dat je een gewonde beer nooit moet onderschatten. Nog belangrijker is de wetenschap en de overtuiging dat je ook jezelf niet moet onderschatten…

TwitterShare