Tennisklimaat

tenniscourt1

De aarde warmt op, de winters worden natter. Ondertussen raken ook de gemoederen behoorlijk verhit hier in Nijmegen
 met het oog op de komst van een opblaashal op het terrein van de grootste club in de regio.
Daar waar de bezwaren van omwonenden liggen in de geluids- en verlichtingsprobematiek, heeft de club te maken met een ander probleem. Namelijk de vraag of topsport, in dit geval toptennis, wel kan plaatsvinden op buitenbanen in de wintermaanden.
Sinds de komst van zogenaamde all-weather banen hebben tennishallen het maar zwaar te verduren. De huur van een tennishal is duur. En bovendien kan men op bijvoorbeeld kunstgras, frenchcourt en smashcourt het hele jaar door spelen.
Ook in de winter. Nou ja, behalve dan als het sneeuwt. Of langdurig regent of hard waait.Laat deze laatste paar omstandigheden nu net typerend zijn voor de winter.
Maar meer nog dan deze meteorologische bespiegelingen, zou de vraag aan de orde moeten komen welke voorwaarden er moeten zijn, voor het spelen van prestatief tennis. Spelers moeten in elk geval in staat zijn om meerdere keren per week te trainen, zonder zich voortdurend de vraag te stellen of een training door weersomstandigheden wel door kan gaan.
Dat kan in een tennishal. Daarbij is het overigens wel weer vreemd dat we daar trainen op een snelle tapijtvloer om vervolgens in April weer te gaan ploeteren op een trage, net aangelegde gravelbaan.
Het idee om de ondergrond te overdekken, waar men over het algemeen de meeste wedstrijden op speelt, is dan ook niet zo gek. Op nationaal niveau zou een overdekt trainingscentrum, met daarin verschillende ondergronden een uitkomst kunnen bieden. Op de manier zouden wij onze topspelers nog gerichter kunnen trainen en zelf baanoppervlak-specifiek kunnen opleiden.
Maar helaas, daar waar de toptennis discussie zich voornamelijk in de raadszaal afspeelt, staan de tennissers buitenspel.En juist dat buiten spelen past nu eenmaal niet in het beeld van een prestatief tennisklimaat.

TwitterShare